Домати

domati3

ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЕМ – ТЕХНОЛОГИИТЕ ПРИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДОМАТИ

Събрали сме най-интересните, по наше мнение, откъси от писма от наши клиенти:

Дeмченко (гр. Харков) – използвах препарата „Байкал ЕМ-1” както следва: 1 супена лъжица на 8 литра вода. Пръсках доматите на два етапа – един път през първия ден (половин разтвор) и втори път на третия ден. Преди препарата доматите боледуваха. След използването на препарата практически всички растения оздравяха.

Терехов (гр. Тамбов) – използвах разтвора от 05.04 до 18.05 при отглеждането на разсад домати от сорта „Джина”, „Космонафт Волков”, „Яблонка”. Поливах корените на разсада в сандъци (1:2000). В момента на разсаждането на закрито, едновременно правих торене на корените и листата с разтвор с ЕМ-препарат 1:1000. Разултатът на 10.05 – разсадът е много добре развит, цветът на растенията е тъмнозелен с кафеви точки. Височината на растенията е ~55см, стволовете са с дебелина ~10мм, листата са с размер ~50мм. При пресаждането на разсада открих силно развита коренова система. По растенията имаше по една вече цъфнала китка, една почти готова за цъфване и две в стадий на формиране.

Сътрудниците от лабораторията по агрохимия към Института по зеленчуковъдство и тиквови култури при Академия на аграрни науки на Украйна (гр. Харков) съобщават за своите изследвания при отглеждането на подобни култури. На парцела с домати (сорт „Лагидний”) имало добър добив, с високи показатели за качество. Без оторяване, първият добив дал 24,4% от общата реколта, местата, третирани с тор и минерални подобрители, съответно 26,2% и 31,4%, а на тестовите площи, третирани с „Байкал ЕМ-1-У” – 70,7%. Като цяло, добивът се увеличи с 54децитона ха в сравнение с контролните площи (без тор и подобрители).

Госпожа Ковалева (гр. Краснодар) е на мнение, че до пълното вкоряването на растенията в земята, не бива да се поливат нито с ЕМ-1, нито с ЕМ-5.

Госпожа Смидович (гр. Харков) разказва, че напояването на разсада с „ЕМ-1” е довело до това, че плодовете на обработените храсти са станали по-едри и са узрели по-рано. Но най- важното е, че листата и стеблата са останали здрави и във времето, когато необработените храсти са били напълно поразени от фитофтора.

Госпожа Коломейцева (гр. Новосибирск) също получила прекрасна реколта от първоначално слаб и непълноценен разсад. Тя е пръскала листата с разтвор „Байкал ЕМ-1” (концентрация 1:1000), а след три дни поляля и корените с по половин литър разтвор на едно растение. Повторила след 10 дни – първо подхранила листата и след 5 дни – корените. Доматите се съхранили до Нова година, били гладки, красиви и едри.

Госпожа Сморшко (гр. Крупянск) — два пъти обработила доматите в парника и гниенето им изчезнало. Освен това, се увеличила продължителността на плододаването (последните домати са обрани преди застудяване)

Госпожа Вовк (с. Палатки, Нововодолажски район, обл. Харков) пише, че през пролетта, със закъснение засадила доматени семена в парника, и разсадът излязъл слаб. Чувайки за ЕМ-технологиите, решила да я изпробва. За това една част от растенията обработила с препарата „Байкал ЕМ-1” (следвайки инструкциите), а другата поливала с вода (контролни растения). След седмица обработеният разсад пораснал, станал по-здрав, а контролните растения били слаби. Повторила обработването с ЕМ-препарата след седмица. След това храстът на обработените домати станал пищен и много по-висок отколкото този на контролните. По-нататък не е прилагала ЕМ-препарата. Доматите пораснали здрави и дали висока реколта.

Господин Бутко (гр. Харков) – засадих домати на 5 юни. Семената бяха собствена реколта. Обработих земята за разсада два пъти с „Байкал ЕМ-1”. Киснах семената по два пъти в концентриран разтвор (1:1000). Разсадът беше готов на 15 юли. Обработих растенията два пъти. Въпреки късното засаждане, плодовете на доматите бяха с добро качество. До застудяването събрах 5 кофи с домати. След първото замръзване, на 1октомври, събрах още 14 кофи с домати. Обирах всичко, без независимо от зрелостта на плода. По периферията на короната, плодовете бяха замръзнали, но във вътрешността на храста се бяха съхранили добре. В семената за моркови бяха попаднали семе от домат и семе за краставица. Храстът, пораснал от семе, се развиваше бурно. Трябваше да сложа подпори (на целия храст сложих 12 пръта). Височината на храста беше 1,5м, а диаметърът – около 1м. След замръзването, на 1 октомври само три от по-горните плодове бяха повредени. Общо на храста пораснаха 80 плода.

В книгата на проф. А.М.Бурдуна (гр. Краснодар, Краснодарски държавен аграрен университет) – „Перспективни технологии за отглеждане на високи добиви от зеленчукови и подобни култури в частни градини” е подробно описана методика за отглеждане на домати на необработени участъци с използването на ЕМ-технологии.
Тревата на необработен участък се коси с коса и сеното се изсушава. След като изсъхне сеното, се разгребва с търмък на ролки: широчина на ролката 1 метър, изчистена ивица – 0,5 метра.
По края на изчистените ивици, т.е. по границите на ролките се правят квадратни ямки с помощта на лопата: страната на квадрата е колкото ширината на лопатата, а дълбочината – колкото дължината на лопатата. Разстоянието между центровете на ямките – 50см. Ямките се запълват с пресен оборски тор. За засаждане или засяване в ямките може да се вземат семена от високи оранжерийни домати. След засаждането, растенията трябва да се поливат, да се мулчира между редовете (да се засипе с мулч, където е слегнало) и периодично да се косят плевелите.
За сортовете „Дар Заволжия”, „Венета”, „Титан” и други храстови и увиващи се растения, проф. Бурдун предлага следната методика (разход: 800 семена на 100 кв.м). Между редовете – 70см, в реда разстоянието между растенията – 50см. Поставят се по 2-3 (най-добре предварително накиснати в разтвор „Байкал ЕМ-1) семена, но не на дълбочина, като имате предвид, че ще трябва да разсаждате и пресаждате растенията. Мулчът е 2-3см. След мулчирането да се обработи с разтвор „Байкал ЕМ-1” с концентрация 1:1000.
След поникването, под всеки храст да се излее по 100г птичи тор. Да се залее с кофа (10л) вода и 1кг птичи тор, да се загърли и да се остави на слънце за 3 дни. 1 литър от получения разтвор да се смеси в 10л нехлорирана вода, а един литър от втория разтвор да се използва за третия работен разтвор по следната схема:

  • 10л нехлорирана вода;
  • 1л от втория разтвор от птичи тор;
  • Няколко зърна калиев перманганат;
  • 0,5г янтарна киселина;
  • 10мл препарат ЕМ-1.

Третия работен разтвор да се излива по 100г под всеки корен и да се напръсква до три кофи на сто.
Част от растенията следва да се пресадят. След адаптирането на растенията до появяването на пъпки, да се пръска с разтвор против фитофтора: 10л нехлорирана вода, три капки фуролан, 10мл от препарата „Байкал ЕМ-1”. Нормата е 1 кофа на сто.
При появяването на първите пъпки, растенията да се третират със следния разтвор: медицински препарат трихопол: 15 таблетки на кофа вода. Последната обработка да се повтаря на всеки две седмици до края на периода на вегетация.

З. Н. Сидорова

Подреди по