ЦВЕТЯ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ

ЦВЕТЯ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ

ЦВЕТЯ И ДЕКОРАТИВНИ РАСТЕНИЯ

Приложение на «Байкал ЕМ1» при отглеждане на цветя и декоративни растения

Микробиологичният препарат «Байкал ЕМ1» позволялява да се намали или изключи напълно използването на химически торове и пестициди при отглеждането на лалета, орхидеи, карамфили и рози . Отпадат най-трудоемките и скъпи дейности – да се заменя и обеззаразява почвата.
При отглеждането на цветя , водният разтвор на микробиологичният препарат «Байкал ЕМ1» се използва, както за пръскане на цветята и почвата, така и за приготвяне на ЕМ компост.
Преди използване на «Байкал ЕМ1» в почвата трябва да се внесе достатъчно количество органични вещества. Най-подходящо е да се използва ЕМ компост.

При използване на микробиологичният препарат «Байкал ЕМ1» се постига следното:
• Повишава се кълняемостта и енергията на прорастване на семената
• По-добро вкореняване на резниците и разсада, лесно прихващане
• Снижава се стреса на растенията от засушаване и застудяване
• Усилва се ръста и развитието на кореновата система
• Ускорява се растежа и развитието на растенията
• Увеличава се броя на разклоненията, пъпките и плътността на растенията
• Подобрява се качеството на отрязаните цветя – по-ярки и наситени цветове и листа
• Пръскането на растенията води до ускоряване на фотосинтезата
• Повишава се общата продуктивност
• Увеличава се срока на съхранение на отрязаните цветя
Препаратът се използва на различните стадии на подготовка на почвата, засаждане и вегетация на растенията. Най-голям ефект се постига при комплексното му използване:
• Основна подготовка на почвата (внасяне на компост, приготвен с препарата «Байкал ЭМ1» и разтвор на препарата);
• Предпосевна обработка на семената;
• Предпосевно внасяне в почвата на компост и раствор;
• Пръскане на растенията с раствор в периода на вегетация.
За приготвяне на работен разтвор, поливане и пръскане на растенията се използванехлорирана вода с температура 15-20С.
Да не се смесва с други химически препарати!
Не се препоръчва да се обработват площите и растенията при наличие на пряка слънчева светлина. Обработката трябва да се прави сутрин преди изгрев, вечер след залез или при мъгливо/облачно време.
При предпосевно внасяне на препарата в почвата е необходимо веднага да се обработи на дълбочина 5 – 10 см (заораване, дискуване, фрезоване или др). Ако след внасяне на препарата завали дъжд , то не се изисква допълнителна обработка на почвата.

КУЛТУРА МЕРОПРИЯТИЯ СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ НА «БАЙКАЛ ЕМ1» И ДОЗИРАНЕ
Рози Накисване на резниците в разтвор на препарата Напролет преди засаждане Разтвор 1:1000 за 2 часа.
Пръскане на храстите и почвата Веднъж седмично по време на вегетацията Разтвор 1:1000 (10мл на 10л вода)Разход – 2л/м2 на всяко пръскане
Саксийни цветя Приготвяне на почвата 10 дни преди засаждане в саксиите Поливане с разтвор 1:100 до достигане на 65 – 70% влажност.
Поливане на растенията Веднъж месечно Разтвор 1:2000 (10мл на 20л вода)Разход 0,2 – 1л раствор на 1 саксия в зависимост от обема.
Цветя на открито и в оранжерии Поливане на растенията с «Байкал ЕМ1» Напролет Разтвор 1:1000 (10мл на 10л вода)Разход – 10л/м2
Пръскане (поливане) на растенията 3 -4 пъти през периода на вегетация, един път седмично Разтвор 1:1000 (10мл на 10л вода)Разход – 2л/м2 на всяко пръскане
Дървета широколист ни Пръскане на стъблото, клоните и листата и почвата около стъблото 3 пъти:Напролет при разпукване на пъпките След това през 2 седмици Разтвор 1:1000 (10мл на 10л вода) Разход 20л/дърво – за по- големите дървета.
Храсти Поливане Напролет – след затопляне. Наесен – до застудяване Разтвор 1:1000 (10мл на 10л вода)Разход – 5л/м2
Пръскане Две седмици след поливане и на всеки две седмици Разтвор 1:1000 (10мл на 10л вода)Разхода зависи от размера на храстите.

Приложение на микробиологичният препарат «БАЙКАЛ ЕМ1» при отглеждането на РОЗИ

Препоръки

Рози Накисване на резниците в разтвор на препарата Преди засаждане напролет – 2 часа Разтвор на препарата 1:1000.
Пръскане на почвата и растенията В процеса на вегетация – 1 път седмично Разтвор на препарата 1:1000 (една супена лъжица на 10 л не хлорирана вода)

Практически резултати

Суздалева О. В. от гр. Алма Ата споделя своя дългогодишен опит от използването на ЕМ-технологията при отглеждането на рози.
Пример и практически резултати от 65 дка открита площ.
ЕМ-технология се прилага на площ от 35 дка вече четвърти сезон.
• Преди засаждане се обработват резниците за 10-15 минути с разтвор на «БАЙКАЛ ЕМ1» в съотношение 1:1000.
• Веднъж седмично се пръскат разстенията с разтвор на «БАЙКАЛ ЕМ1» в съотношение 1:1000 сутрин рано , привечер или преди дъжд. Прекрасни резултати е дало пръскането с градинска пръскачка или лейка при концентрация 1:100 по време на дъжд!
• През лятото в междуредията на розите се внася ЕМ-компост( виж приложение 2 – състояние на компоста – 3-4 седмици, след начало на ферментацията) в количество 2 кг/ линеен метър. На празните места се внася 10 кг/м2.
• Плевелите се подрязват, оставят се в междуредията и се поливат с разтвор на «БАЙКАЛ ЕМ1» в ъотношение 1:1000 (2–3 л/м2.)
• Розите ежедневно се пръскат с ЕМ-5 ( виж приложение 1 ), което ги предпазва от поразяване от трипс. Използването на пестициди и други химически препарати рязко се В резултат от използването на микробиологичният препарат «БАЙКАЛ ЕМ1» се постига
• С 10–15 дни се съкращава срока на цъфтене(узряване) на розите (в благоприятни години първите рози са отрязвани на 17 май, а сега 2–5 май) !
• Повишава се устойчивостта на розите на измръзване и засушаване ( последното цвете през 2005 година е отрязано на 18 ноември, а през лятото се чувстват прекрасно, даже и при температура +41 °C) !
• Значително се повишава устойчивостта на растенията към вредители и болести !
• Увеличава се количеството на цветните пъпки! «Чашката» на цвета става по-голяма и се увеличава нейната плътност !
• С около седмица се увеличава трайността на отрязаните рози !
В оранжерийното стопанство на совхоз „Победа” използват нова технология за отглеждане на саксийни рози. Прилагат я при слаби и химически увредени рози и карамфили. При пръскане с препарата «Байкал ЕМ1»» разреден с вода 1:1000 (10 мл препарат на 10 л вода) 1 път седмично по листата на розите и почвата, получили увеличаване с 18% на количеството отрязани цветя, по сравнение с контролата, което при площ на парника 3100 м2 представлява 4000 рози повече за 1 месец.
В гр. Дергачи, Харковска област е проведен експеримент с използване на препарата ««Байкал ЕМ1-У» (в Русия – «Байкал ЕМ1») при отглеждане на оранжерийни рози сорт «Блек меджик». Поливали растенията и почвата 1 път седмично.За 1 година направили 12 поливания. на препарата 1:1000. Разход на раствора 2-3 л/м2. Обработена била цялата оранжерия.
Химически препарати не са използвани. Едновременно с поливането е внесена и органична тор «Коровяк».
По сравнение с предишни години, розите много бързо поникнали и израстнали. След 6-7-ма обработка растенията станали 2 пъти по-високи. Към края на експеримента се увеличил броя на листата и разклоненията станали значително повече. Цвета на розите се увеличил 1,5-2 пъти. Плътността на цвета се увеличила значително. Стъблата станали по-дебели.
След напръскване на растенията изчезнала брашнестата мана. Срязаните цветя оставали свежи в продължение на 1 седмица и повече.
При маслодайните рози
При използване на препарата «Байкал ЕМ1» , като алтернатива на химическите препарати, се намалява значително риска от замърсяване на розовото масло с остатъчни химични вещества.

Подреди по